Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες 2024

 

Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες 2024

Στα γραφεία της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, στην οδό Μαιάνδρου 23, στον α΄ όροφο, πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2024 η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών και ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου από το πρωί στις 10.00΄ π.μ. έως το απόγευμα στις 16.00΄ μ.μ. 

Η Γενική Συνέλευση έλαβε χώρα με την απαρτία που ορίζει το καταστατικό της ΕΕΙΛ και οι αρχαιρεσίας διεξήχθησαν ομαλώς. Ουδεμία ένσταση διατυπώθηκε κατά τη διεξαγωγή των, ούτε κατά το γράμμα, ούτε κατά την ουσία.

Έδωσαν το παρόν οι : Αντώνης Καβάγιας, Χαραλαμπάκης Αριστογείτων, Χονδρός Δημήτριος, Μαρκέας Νίκος, Ντόλατζας Θεόδωρος, Γκόνης Γεώργιος, Ντελιδάκης Γεώργιος, Αποστολοπούλου-Αναστασίου Βάσω, Σφέτσος Σωτήρης, Μικιρδιτσιάν Νίκος, Κοΐδου Αφροδίτη, Κάκουρος Σταύρος, Διαμαντής Αριστείδης, Ρήγας Άγγελος, Λεοντίδου Ευτυχία, Τοκατλίδης Χάρης, Ναούμ Χρήστος, Βλαδιμήρου Μίκα, Χαϊδεμενάκης Παναγιώτης, Πουλάκου-Ρεμπελάκου Έφη, Ελευθερίου-Γκαρή Σοφία. 

Ομόφωνα έγινε δεκτή η αίτηση των κάτωθι μελών όπως ψηφίσουν δια αντιπροσώπου: Λειβαδίτου Αλεξάνδρα (γραπτή & ενυπόγραφη εξουσιοδότηση σε Νίκο Μικιρδιτσιάν), Πολυχρονάκη-Πασπαλιάρη Γαβριέλα (Ευτυχία Λεοντίδου), Σίδη-Φραγκανδρέα Βάσω (Χάρης Τοκατλίδης), Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία (Αντώνης Καβάγιας).    

Στην αρχή της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος Αντώνης Καβάγιας πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε διεξοδικά στον απολογισμό των πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου στη διάρκεια της θητείας του από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε i) στην έκδοση 4 τευχών του περιοδικού ΚΑΣΤΑΛΙΑ με ιδιαίτερη προσέγγιση στη φιλοτέχνηση του εξωφύλλου κάθε τεύχους, ii) στην έκδοση επετειακού δελταρίου με τίτλο «Η Ελληνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών – 65 χρόνια Ιστορίας 1956-2021» που το υπογράφει ο ίδιος, iii) στη συμμετοχή της ΕΕΙΛ σε Ημερίδα του Δήμου Μεσολογγίου στις 4 Δεκεμβρίου 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 υπό την Αιγίδα του ΙΣΑ, iv) στην κοπή της πίτας της Εταιρείας στο μικρό Αμφιθέατρο του ΝΙΜΤΣ στις 18/02/2023 και στο Ξενοδοχείο Στράτος Βασιλικός στις 10/02/2024. Σε αμφότερες τις εκδηλώσεις αναπτύχθηκαν ομιλίες από τον γενικό γραμματέα της ΕΕΙΛ  Νίκο Μαρκέα με θέμα «Ο απόηχος της σιωπής» στην πρώτη και «Ιατρική και Λογοτεχνία» στη δεύτερη. Παράλληλα, έγινε αναφορά στην ενεργοποίηση της Ιστοσελίδας της Εταιρείας, στην υποβολή φορολογικής Δήλωσης για τα έτη 2021-2024, στο ενοίκιο των ετών 2021-2024 που το καλύπτει το ταμείο της Εταιρείας και στην εγγραφή νέων μελών, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  1. Λειβαδίτου Αλεξάνδρα
  2. Μαυρομμάτης Θωμάς
  3. Ντελιδάκης Γεώργιος
  4. Τζιβράς Γεράσιμος
  5. Φραγκανδρέα-Νίξον Ιωάννα

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Μαρκέας, ο οποίος τυγχάνει αρχισυντάκτης του περιοδικού, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ανακύπτουν σε κάθε τεύχος προκειμένου να βρεθούν συγγραφείς κειμένων πεζού ή έμμετρου λόγου, στις διορθώσεις των κειμένων, ή στη μετατροπή αυτών από τη χειρόγραφη στην ψηφιακή φόρμουλα, ή από τη μορφή pdf στη μορφή word, αλλά και σε θέματα επικοινωνίας με την εκδότρια, σελιδοποίησης και τελικών διορθώσεων. Τέλος, επέστησε την προσοχή των παρευρισκομένων στην ανάγκη αναθέρμανσης των σχέσεων της Εταιρείας με τον ΙΣΑ, στη δισέλιδη αναφορά των δράσεων της ΕΕΙΛ στο ενημερωτικό περιοδικό φυλλάδιο του ΙΣΑ, στην ουσιαστική συμμετοχή της ΕΕΙΛ στο ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κάθε Μάιο, στη δημιουργία φακέλου για την αίτηση βράβευσης της ΕΕΙΛ από την Ακαδημία Αθηνών κ.λπ. 

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο ταμίας της ΕΕΙΛ Χάρης Τοκατλίδης, ο οποίος μοίρασε στα παρευρισκόμενα μέλη της Εταιρείας δισέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο για τον οικονομικό απολογισμό από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Μάιο του 2024. Μετά την καταμέτρηση των εξόδων και των εσόδων υπάρχει υπόλοιπο ταμείου στην Εθνική Τράπεζα 117,48 ευρώ και σε μετρητά το ποσό των 260 ευρώ. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, έγινε σαφής η ανάγκη κινητοποίησης επίδοξων χορηγών. Στην τριετία που κύλησε, η Εταιρεία βρήκε αρωγούς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τη Φαρμακευτική Εταιρεία Protasis, τους οποίους θα προσπαθήσει να διαφυλάξει στο προσεχές μέλλον.

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τα παρευρισκόμενα μέλη εξόφλησαν παλιές συνδρομές ως προαπαιτούμενο για την ψηφοφορία στις αρχαιρεσίες που θα ακολουθούσαν ενώ είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν απορίες, προτάσεις, συμβουλές.

Οι αρχαιρεσίες διεξήχθησαν ομαλώς, με τάξη, δίχως προσκόμματα, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΕΙΛ. Ως εφορευτική επιτροπή ορίσθηκαν: 

  • Πρόεδρος, ο Χαραλαμπάκης Αριστογείτων 
  • Μέλος, ο Θεόδωρος Ντόλατζας
  • Μέλος, ο Ρήγας Άγγελος

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την καταμέτρηση των ψήφων, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Μαρκέας Νίκος   17

Καβάγιας Αντώνης  16

Τοκατλίδης Χάρης  15

Μικιρδιτσιάν Νίκος  11

Γκόνης Γεώργιος   9 

Διαμαντής Αριστείδης  9 

Σφέτσος Σωτήρης  9

Χονδρός Δημήτρης  9

Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία 7

Ναούμ Χρήστος 7

Αποστολοπούλου-Αναστασίου Βάσω 6

Ντελιδάκης Γεώργιος 6

Ελευθερίου-Γκαρή Σοφία 4

Περγάντου Ελένη 4

Οι πλειοψηφήσαντες προγραμμάτισαν συνάντηση στα γραφεία της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατάρτιση νέου Διοικητικού Συμβουλίου.   

Ο πλειοψηφήσας στις αρχαιρεσίες

Νίκος Μαρκέας