Κυκλοφορεί το νέο τεύχος της Κασταλίας

 

Μετά από σύντομη περίοδο περισυλλογής, το νέο τεύχος του περιοδικού ΚΑΣΤΑΛΙΑ είναι πλέον στο τυπογραφείο, έτοιμο να σταλεί στους φιλότεχνους φίλους του. 

Η πλούσια ύλη ευελπιστούμε να χαροποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες, με την ίδια ένταση που το απολαύσαμε κι εμείς πριν το προωθήσουμε για δημοσίευση. Με στόχο την πρώτη γνωριμία με τα περιεχόμενα του τεύχους, παραθέτουμε αυτούσιο το editorial.

…………………………………

Στους μήνες που μεσολάβησαν από τη δημοσίευση του προηγούμενου τεύχους της “ΚΑΣΤΑΛΙΑ” έως την ολοκλήρωση του καινούργιου, που κρατάτε στα χέρια σας, έλαβαν χώρα πολλά σημαντικά γεγονότα στον τόπο μας και τη διεθνή σκηνή, ικανά να προσελκύσουν την προσοχή και να κατευθύνουν τη σκέψη. Ωστόσο η τέχνη του λόγου αντιστέκεται στην ιδέα να συστρατευθεί με δυνάμεις του συρμού, επιλέγοντας συχνά να υπηρετήσει, με πλήρη συνείδηση, αξίες που αντέχουν στον χρόνο και απασχολούν την ουσία της δικής της ύπαρξης.

Μια πρώτη σκέψη ήταν το τεύχος να είναι αφιερωμένο στη θύμηση των 100 χρόνων από την εκστρατεία στις ακτές της Ιωνίας, αλλά και την καταστροφή που ακολούθησε. Άλλωστε, παρέμενε ισχυρός ο απόηχος της επιτυχίας του προηγούμενου αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση της Παλιγγενεσίας. Και ήταν φυσικό και αναμενόμενο να προσδοκούμε σε μια νέα επιτυχία.

Μια δεύτερη σκέψη όμως συγκράτησε τον αρχικό μας ενθουσιασμό. Θα αφήναμε τελικά τους δημιουργούς ανεξάρτητους, να αποφασίσουν οι ίδιοι προς τα πού θα στρέψουν τον στοχασμό και την πένα τους. Η δύναμη του πνεύματος εξάλλου δεν γνωρίζει σύνορα, δεν δεσμεύεται με αλυσίδες, ούτε κρύβεται σε μπουντρούμια ανήλιαγα.  

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που εξηγεί το γιατί, μαζί με κείμενα που αναβιώνουν μνήμες από τα γεγονότα του 1922, φιλοξενούνται και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα και συναρπαστικά. Ο έμμετρος συμβαδίζει με τον πεζό λόγο, σε μια αλληλουχία διακριτή, πασχίζοντας να δώσει το στίγμα μιας στιβαρής παρουσίας των ιατρών λογοτεχνών στην ελληνική γραμματεία, την τόσο πλούσια σε αξιόλογα προϊόντα διαρκούς παραγωγής. 

Εκτός από την ποίηση και τα πεζά, συνυπάρχει εξαίσιος επιγραμματικός λόγος, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη που διέθετε ανέκαθεν η σύντομη, μεστή και ουσιαστική γραφή. Και τέλος, μια καινοτομία: κάτω από την επικεφαλίδα «ΕΡΕΥΝΑ» στεγάζονται δύο κείμενα. Το πρώτο αναφέρεται στις μορφές τέχνης των τελευταίων διακοσίων χρόνων που χάραξαν νέους δρόμους και άνοιξαν νέους ορίζοντες στη διαμόρφωσή της. Το δεύτερο περιγράφει τις οδυνηρές περιπέτειες της υγείας του Ρόμπερτ Σούμαν και τις συνέπειες που είχαν στον χαρακτήρα και την εργογραφία του.

Καλό διάβασμα!

Για οποιαδήποτε πληροφορία:

Αντώνης Καβάγιας, τηλ. 6932 466 509

Νίκος Μαρκέας, τηλ. 6975 856 940

Χάρης Τοκατλίδης, τηλ. 6945 171 766