Παρουσίαση του βιβλίου «Φυσική και κοινωνική ιστορία της οικογένειας Καβάγια. Ταξιδεύοντας στο χρόνο και ερευνώντας, από την Τουρκοκρατία ως σήμερα» του Αντώνη Καβάγια

Αποσπάσματα από το ιστορικό αφήγημα του Προέδρου της ΕΕΙΛ Αντώνη Καβάγια: «Φυσική και κοινωνική ιστορία της οικογένειας Καβάγια. Ταξιδεύοντας στο χρόνο και ερευνώντας, από την Τουρκοκρατία ως σήμερα», ALPHA Εκδοτική και Πληροφορική, Αθήνα 2017

  • Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην Στοά του Βιβλίου – Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, την 9/3/2018, υπό την αιγίδα της «Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας» και της «Αδελφότητας Απογόνων Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», των οποίων είναι μέλος ο Αντώνης Καβάγιας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Β’ μέρος του αφηγήματος, που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Από την εξαίρετη μελέτη του Αντώνη Καβάγια, αλιεύω δύο βιογραφικά σημειώματα ιατρών, που έδρασαν στα προ-επαναστατικά χρόνια. Των Στεφανόπολι και του Ιατροφιλόσοφου Πέτρου Ηπίτη. Η μελέτη αυτή, προϊόν 30χρονης έρευνας του Αντώνη Καβάγια, έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης και κοσμεί της Βιβλιοθήκη της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

  • «Ταξίδια στην Ελλάδα Δήμου και Νικόλα Στεφανόπολι κατά τα έτη 1797 και 1798» («Voyage de Dimo et Nicola Stefanopoli en Grèce, pendant des années 1797 et 1798»)

Η οικογένεια Στεφανόπολι (ιταλ. Stefanopoli), κλάδος Κομνηνών, καταγόταν από το Οίτυλο της Μάνης. Μετανάστευσαν στην Κορσική, στα τέλη του 17ου αιώνα. Αρχηγός της οικογένειας ήταν ο Ιωάννης Στεφανόπολι, που το1729 κατέστειλε την Επανάσταση των Κορσικανών κατά της Γένοβας.

Δήμος Στεφανόπολι (Αιάκειο Κορσικής 1729 – 1802), γιατρός του Γαλλικού Στρατού, με το βαθμό του Ταγματάρχη. Διάσημος Βοτανολόγος.

Νικόλας Στεφανόπολι (Αιάκειο Κορσικής 1777 – Μάνη 1828), ανεψιός του Δήμου, επίσης γιατρός. Ο Νικόλας, μετά την κήρυξη της Επανάστασης, επανήλθε στην Ελλάδα και πολέμησε στην Πελοπόννησο. Παντρεύτηκε την κόρη του αγωνιστή του ’21 Σπανιολάκη.

Με εντολή του Ναπολέοντα, ο Δήμος Στεφανόπολι και ο ανεψιός του Νικό-λας, φθάνουν στην Ελλάδα, για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για οργά-νωση επαναστατικού κινήματος. Προσκόμισαν επιστολή του Ναπολέοντα προς τον Τζανέτο Μπέη της Μάνης, τον οποίον (στην επιστολή) ο Ναπολέων αποκαλεί «Πολίτη». Η επιστολή αρχίζει: «… Ο Αρχιστράτηγος της στρατιάς της Ιταλίας προς τον αρχηγό του ελεύθερου λαού της Μάνης…» και καταλήγει: «Υγεία και Αδελφότης, ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ».

Οι Στεφανόπολι ξεκίνησαν στα μέσα του Αυγούστου του 1797 από την Αγκόνα με μια κορβέτα. Έφτασαν σε λιμάνι της Β. Ηπείρου. Αφού διέσχισαν την Ήπειρο, περιγράφοντας (στις σημειώσεις τους) κυρίως τη φύση, φθάνουν στην Πρέβεζα. Από εκεί επιβιβάζονται σε ένα εμπορικό πλοίο, το οποίο, αφού διαπλεύσει το Ιόνιο, φθάνει στο Μαραθονήσι (Γύθειο), αρχές Ιανουαρίου 1798.

Οι Στεφανόπολι περιηγήθηκαν επί μήνες στη Μάνη. Δυστυχώς, τα πολύτιμα στοιχεία που συνέλεξαν σχετικά με τις επαναστατικές δυνατότητες των Ελλήνων, δεν αξιοποιήθηκαν, λόγω της ήττας του Ναπολέοντα στο ναυτικό τομέα, κατά την εκστρατεία στην Αίγυπτο (καταστροφή του Γαλλικού στόλου στο Αμπουκίρ, 1η Αυγούστου 1798, από τον Αγγλικό που είχε επικεφαλής τον ναύαρχο Νέλσονα).

  • Πέτρος Ηπίτης (Πάρκα 1795 – Αθήνα 1861)

Ιατροφιλόσοφος και Φιλικός. Σπούδασε στη Βιέννη Ιατρική και Φιλοσοφία. Άσκησε την Ιατρική στην Οδησσό, όπου μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Προσωπικός γιατρός του Αλέξανδρου Υψηλάντη, τον ακολούθησε σε πολλές μετακινήσεις του στη Ρωσία. Με προτροπή του Υψηλάντη, ταξίδεψε στη Δυτική Ευρώπη, για την ενίσχυση του Φιλελληνικού Κινήματος.

Τον Μάιο του 1821, μετά από ενέργειες του Ηπίτη, ιδρύονται στη Γερμανία και τη Γαλλία οι πρώτες Φιλελληνικές Εταιρείες. Βοήθησε υλικά τον Αγώνα, εξοπλίζοντας με δικά του έξοδα πλοίο, το οποίο εντάχθηκε στον Ελληνικό Πολεμικό Στόλο.

Το 1831 ήρθε στην Αθήνα, όπου άσκησε την Ιατρική μέχρι τον θάνατό του.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΝΤΖΗΣΑΛΑΤΑΣ
Διδάκτωρ Ιατρικών Επιστημών – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας